fbpx
040 484 2737

Omakotitalon kauppa

Asuntokauppa

Omakotitalot ovat yleensä kiinteistöjä, mutta omakotitalo voi olla myös yhtiömuotoinen erillistalo tai talo, joka sijaitsee vuokratontilla. Tässä käsittelemme omakotitalon kauppaa kiinteistömuotoisena. Kiinteistö tarkoittaa maapohjaa sekä sillä sijaitsevia rakennuksia.

Kiinteistön omistajana saat päättää hyvin pitkälti kiinteistön käytöstä. Omalla pihallasi saat toteuttaa itseäsi ja istuttaa oman yrttitarhan tai rakentaa upean terassin paljuineen. Jos suunnittelet rakennuksen laajennusta tai muuta isompaa projektia, selvitä onko rakennusoikeutta jäljellä.

Rasitteet – ja muut kiinteistön tiedot

Kiinteistölle saattaa kuulua joitakin oikeuksia ja velvollisuuksia, kuten kulkuyhteys naapurikiinteistölle. Näitä kutsutaan rasitteiksi ja ne selviävät kiinteistörekisteriotteesta. Välittäjä on kirjannut nämä muiden olennaisten tietojen ohella myyntiesitteeseen. Jos haluat lisätietoja näihin asioihin liittyen, kysy välittäjältä, hän kertoo sinulle asiat ja niiden merkityksen.

Rakennusten kunto – kuntotarkastus

Kiinnitä huomiota rakennusten kuntoon. Rakennuksen ikä ei kerro välttämättä mitään rakennuksen kunnosta. Ratkaisevaa on se miten rakennus on tehty ja miten siitä on huolehdittu. Kuntotarkastus on järkevä teettää ja sen kustannuksista pitää sopia aina erikseen. Tyypillistä on, että kustannukset jaetaan myyjän ja ostajan kesken puoliksi. Kuntotarkastuksen teettäminen on kaikkien etu.

Myyjän vastuu – virheet kiinteistön kaupassa

Myyjän vastuuaika kaupanteon jälkeen on 5 vuotta. Kiinteistössä on lain mukaan laatuvirhe, jos

  • kaupan kohde ei vastaa sovittua,
  • myyjä on antanut ostajalle virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon rakennusten kunnosta tai
  • jättänyt ilmoittamatta virheestä, josta tiesi tai olisi pitänyt tietää.

Mahdollisten virheiden Kohtuullinen reklamaatioaika on 3-6 kk virheen havaitsemisesta tai siitä kun virhe olisi tullut havaita (virheen tyypistä riippuen).

Tällä hetkellä omakotitalot ovat erittäin haluttuja, koska ihmiset viettävät paljon aikaa kotona. Oma rauha ja riittävät asuinneliöt ovat monille tärkeämpiä kuin koskaan aikaisemmin.

Tiesitkö miten asunto-osakkeen ja omakotitalon kaupat poikkeavat toisistaan? Lue artikkelimme asunto-osakkeen kaupasta.

Blogi

Asunto-osakkeen kauppa

Asunto-osakkeen kauppa

Harkitsetko asunnon ostoa taloyhtiöstä? Mitä se tarkoittaa ja miksi se on erittäin suosittu asumismuoto Suomessa? Ohessa muutamia pääpointteja asunto-osakkeen kauppaan ja asumiseen liittyen. Asunto-osake on irtainta omaisuutta Ostat irtainta omaisuutta, eli osakkeet,...

read more
Sisustustrendit 2022

Sisustustrendit 2022

Viime vuoden aikana monella meistä suhtautuminen asumiseen ja kotiin on muuttunut. Tämä tarkoittaa, että monet haluavat panostaa kotiinsa enemmän kuin aiemmin ja osa muutoksista on myös pakonsanelemia, kuten ergonominen etätyöpiste. Yhtäkaikki, koti on kuitenkin...

read more